Tratamentul nevralgiei prin metode alternative

Nevralgia poate fi definita ca o senzatie de durere vie, cu caracter particular legata de afectarea unui nerv sau a teritoriului acestuia; in functie de localizare poate fi sciatica, faciala, de trigemen, intercostala, brahiala, etc; are cauze locale, de vecinatate (procese inflamatorii) sau generale (infectii virale). Principiile de tratament alopat sunt mai cunoscute si utilizate cel mai frecvent (antiinflamatoare, antalgice, infiltratii), dar ar fi bine sa cunoastem si despre posibilitatile terapeutice naturale oferite de metodele de tratament specifice medicinei complementare (acupunctura, homeopatie si fitoterapie). Acest tip de abordare particularizeaza terapia in functie de specificul metodei de diagnostic utilizata, astfel incat vom trata separat cele trei tipuri de tratament .

Acupunctura

Este specifica medicinei traditional chineze (M.T.E.O) si are la baza principii de diagnostic si tratament energetice, de aceea limbajul utilizat este putin diferit de cel clasic utilizat de medicina alopata. In acest sens nevralgia este privita ca un dezechilibru energetic al organismului provocat de factori patogeni externi precum vantul, frigul, umezeala, sau boli interne consumptive, varsta, suprasolicitarea. Acesti factori perturbatori , interni sau externi actioneaza asupra unor meridiane cum ar fi stomacul, vezica biliara, vezica urinara, intestinul gros producand blocaje in circuitul energiei (Qi) si sangelui, aparand astfel simptome cum ar fi durerea si contractura musculara, cu senzatie de arsura (daca agentul extern a fost vant-caldura). In cazul in care agentul patogen este frigul tratamentul mai are o ”arma” si anume utilizarea moxei (o planta speciala care se aplica pe ac in punctul de acupunctura cu efect de incalzire a meridianului afectat ). Tratamentul are in contextul descris ca scop reglarea energiei si sangelui in meridianele afectate prin punerea acelor de acupunctura in anumite puncte specifice situate de-a lungul meridianelor energetice descrise de M.T.E.O. In M.T.E.O. se mai descrie o cauza interna a tuturor dezechilibrelor si anume starea emotionala. In acest sens exista cateva emotii fundametale care in exces pot provoca boli si anume: mania, tristetea, frica, ingrijorarea si bucuria. Astfel se poate explica nevralgia faciala produsa de “focul” ficatului care ascensioneaza catre extremitatea cefalica, acesta fiind produs de stagnarea de Qi si Sange in ficat datorita mahnirii produsa de suparari si stress. De asemenea varsta, excesele sexuale, epuizarea pot slabi energia Qi a Rinichiului care controleaza zona lombara, in acest context solicitarile coloanei devenind dureroase. Tratamentul in aceste situatii consta in tonifierea meridianelor corespunzatoare (Ficat, Rinichi) la care se adauga masuri igieno-dietetice.

Homeopatia

Aceasta metoda terapeutica bazata pe principiul similaritatii presupune alegerea unui remediu care sa corespunda cu imaginea bolii in totalitatea sa. Pacientul este analizat din toate punctele de vedere, atat fizic cat si emotional , medicul homeopat urmarind toate simptomele relatate mai ales cele particulare, rare, senzatii specifice perceptiei fiecarui om care in momentul bolii, sufera un dezechilibru al fortei vitale cum a denumit medicul german Samuel Hahnemann initiatorul metodei forta subtila care ne mentine sanatosi. Scopul tratamentului homeopat este sa reechilibreze forta vitala slabita de diferiti factori interni sau externi, omul fiind privit ca si in M.T. E.O. intr-o relatie stransa cu universul. Astfel ca si in acupunctura conteza daca omul a fost expus in mod brutal unor factori de mediu precum figul uscat sau curentii de aer rece,schimbarile bruste de atmosfera, umezeala, caldura excesiva sau declansarea unei furtuni. De asemenea starea fiziologica a organismului (menstruatia, perioada de climax, oboseala, postul alimentar prelungit sau excesele alimentare, varsta inaintata), anotimpurile, fazele lunii reprezinta influente importante asupra organismului uman , care pot influenta starea fortei vitale determinand un dezechilibru mai mare sau mai mic, cu simptome corespunzatoare brutale sau mai insidioase. De aceea tratamentul este strict individualizat in urma unei anamneze amanuntite. Pt. a exemplifica vom alege cateva remedii homeopate utilizate in tratamentul nevralgiei de trigemen. Aconitum napelus -indicat in nevralgia declansata dupa expunerea la curenti de aer rece, frig uscat; durerea este insotita de furnicaturi si senzatia de amorteala in buze si la varful limbii; in mod particular la unii pacienti anxiosi poate sa apara ca simptom mental teama acuta de moarte. Spigelia -indicat in nevralgia de trigemen stanga insotita de palpitatii si dureri in globii oculari. Rhododendron -indicat in nevralgia faciala declansata de schimbarile atmosferice. Causticum -indicat in nevralgia faciala “a frigore” predominant pe partea dreapta, insotita de pareza muschilor fetei, ameliorata de aplicatii reci. In nevralgia sciatica declansata de un efort brusc sau un traumatism cu senzatia de zdrobire musculara si de a nu-si gasi locul in pat un remediu extrem de util este Arnica . De asemenea remediul Bryonia alba poate trata nevralgia sciatica agravata de cea mai mica miscare si ameliorata la repaus si presiune in decubit pe partea dureroasa. Exemplele pot continua de aceea este bine ca pacientul sa se adreseze unui medic homeopat care dispune de tehnica repertorizarii simptomelor relatate, in urma careia se alege corect remediul.

Fitoterapie

Este o metoda terapeutica care pt. a fi si mai eficienta este bine sa fie asociata cu tratamentul prin acupunctura. Astfel pot fi utile aplicatiile locale cu decoct de Achillea millefolium (30 g. planta la 1000ml apa) si Sanicula europaea (40g planta la 1000 ml apa) pt. nevralgia intercostala. Intern, sub forma de tinctura-mama sunt eficiente extractele de Hypericum perforatum (15 picaturi la 2 ore), Matricaria chamomilla (nevralgia faciala in doza de 15 picaturi de 4-6 ori pe zi), Sambucus nigra (extract alcoolic din suc de fructe, cu efect bun in nevralgia de trigemen). Rezultatele foarte bune obtinute in tratamentul nevralgiei prin aceste metode de tratament fara reactii adverse, ne motiveaza ca specialisti sa credem ca alegerea medicinei complementare este o solutie foarte buna , utila si la copii, varstnici, femei gravide si pacienti cu boli asociate care prezinta reactii alergice sau adverse la medicatia alopata.

Heritage